Raskausarvet

Raskausarvet eli venytysjuovat ovat arpia, joiden syynä ovat ihon verinahan venyminen ja hormonaaliset tekijät. Yleensä ne ovat seurausta joko raskaudesta tai lihomisesta, mutta niitä voi syntyä myös murrosiässä ja lihasten kasvaessa nopeasti. Arvet ovat tavallisesti pitkittäisiä, ja ne sijaitsevat rinnakkain iholla. Raskausarvet ovat väriltään sinertävänpunaisia, mutta ne vaalenevat ajan mittaan. Kokonaan ne eivät kuitenkaan katoa.

Raskausarpia syntyy

Raskausarpia syntyy usein sellaisille alueille, joihin kertyy paljon rasvaa, kuten rinnat, lanteet, reidet, vatsa ja pakarat. Raskausarvet ovat melko tavallisia, ja niitä muodostuukin raskausaikana 75–90 prosentille naisista.

Raskausarpia saadakseen ei todellakaan tarvitse olla raskaana.

- Tyypillisimmin raskausarpia syntyy silloin, kun iho jostain syystä joutuu venytykseen. 

Arpia syntyy raskauden lisäksi usein teini-iässä, kun nuori kasvaa nopeasti. Lisäksi suuret painonvaihtelut ovat omiaan altistamaan raskausarville.

Tavallisimmin arpijuovat ilmestyvät rinnoille, lanteille, reisille, vatsaan ja pakaroihin. Ne ovat pitkänomaisia ja rinnakkain ihoalueella.

 

Raskausarpien syntymisen tarkkaa syytä ei tiedetä. Ihon kaksi päärakennusainetta ovat rakenneproteiinit kollageeni ja elastiini. Kollageeni lujittaa ihoa ja elastiini antaa sille kimmoisuutta.

Raskausarpien syntyessä kuminauhamaiset kollageenisäikeet ei jostain syystä riitä, ja iho repeää.

Raskausarpien hoito

Raskausarpia voi tulla niin miehille kuin naisillekin.

 

 

Hoidon tapahtuu  radiofrekvenssilla.